Restauratie LOODS 23 - klinknagelen

INSCHRIJVEN - vermeld (1) aantal deelnemers, (2) bus of eigen auto, (3) met of zonder lunch. 

 

Belang van klinknagelen in 19de eeuw

De beschermde staalconstructie van LOODS 23 wordt volop gerestaureerd. De overblijvende loodsen aan De Voorhaven, waaronder ook LOODS 23, werden in 1996 beschermd omdat ze de eerste grote stalen constructies in Gent waren. De enorme overspanningen - nieuw voor die tijd - werden gerealiseerd door 'samengestelde' stalen kolommen en spanten met elkaar te verbinden. Het samenstellen van de stalen latten en profielen tot kolommen en spanten gebeurd met klinknagels of rivetten. 

Klinknagelen werd eind 19de eeuw overal gebruikt - denk maar aan de Eifeltoren in Parijs of de Empire State Building in NYC. Vandaag wordt deze techniek nog maar door een paar bedrijven in België toegepast. 

 

Wat en waar?

We nodigen je op zaterdag 16 juni graag uit bij Ferrokonstrukt in Meulebeke. Om 11:00 uur start na een korte rondleiding het klinknagelen van de laatste kolommen. Dit is meteen de laatste kans om het klinknagelen van dichtbij te zien. De andere kolommen en spanten van LOODS 23 zijn reeds gerestaureerd en staan terug aan De Voorhaven. 

 

Receptie en/of lunch

Leden van vzw De Voorhaven krijgen een gratis drankje na de rondleiding. Voor 35 euro pp kan je deelnemen aan de 'walking lunch' op het bedrijf.  

 

Praktische informatie

09:30u korte toelichting over de restauratie LOODS 23 (verzamelen ter hoogte van Voorhavenlaan 14)

10:00u vertrek met bus aan LOODS 23 te Gent - beperkt aantal plaatsen!
Wil je niet deelnemen aan de lunch, dan rijd je best zelf - de bus vertrekt pas na de lunch terug naar Gent. Je wordt dan om 11 uur in Meulebeke verwacht

11:15u rondleiding en klinknagelen demonstratie

12:15u lunch

13:30u terugrit naar Gent, aankomst aan LOODS 23 voorzien rond 14:45

Ga je zelf rijden? Je wordt om 11:00 uur verwacht in Meulebeke, bij Ferrokonstrukt, Oude Diksmuidse Boterweg 1. 

 

INSCHRIJVEN - vermeld (1) aantal deelnemers, (2) bus of eigen auto, (3) met of zonder lunch.