Open Monumentendag 2017

Op Open Monumentendag (10 september 2017) organiseren we aan De Voorhaven verschillende activiteiten. Gratis voor leden van vzw De Voorhaven en -10% voor Herita-leden. Anderen betalen 5 euro/activiteit, maar dan ben je meteen 1 jaar gratis lid van vzw De Voorhaven. 

Voor de wandelingen is inschrijven noodzakelijk. Stuur ons een mailtje met je keuze!

Naast een permanente Food Village op de sokkel van LOODS 20 (kruispunt van de Terneuzenlaan en Kopenhagenstraat), kan je deelnemen aan volgende activiteiten: 

1. Gegidste wandeling 'VAN DE 19de NAAR DE 21ste EEUW'. 
Maak kennis met de rijke historiek van het katoengekke Gent en hoe De Voorhaven vandaag de 'place to be' wordt. Je vertrekt in de imposante kelders van LOODS 20, bezoekt een loft in de gerenoveerde LOODS 22 en maakt kennis met de nieuwbouwprojecten NEO en TRINITY. Allemaal voorbeelden van de 'verdichting' van het stedelijk weefsel, waarbij aagenaam wonen voorop staat. Wonen in de stad op zijn best! Inschrijven noodzakelijk. De wandelingen duren 45' onder leiding van een gids. 

  1. Stadsvernieuwingswandeling 1 - 11:00 uur
  2. Stadsvernieuwingswandeling 2 - 12:00 uur - VOLZET
  3. Stadsvernieuwingswandeling 3 - 13:30 uur - VOLZET
  4. Stadsvernieuwingswandeling 4 - 15:00 uur
  5. Stadsvernieuwingswandeling 5 - 16:00 uur

Inschrijven noodzakelijk: stuur een mailtje met de wandeling van jouw keuze. 

2. Gegidste wandeling: 'BEZOEK DE WERF VAN DE RENOVATIE VAN EEN 19DE EEUWSE KATOENLOODS'
De renovatiewerken van de 19de eeuwse katoenloods LOODS 23 zullen 2 jaar duren. Nu staan alleen de gietijzeren kolommen en Polonceau spanten nog recht. Hoe maak je van dit beschermde, 19de eeuwse monument moderne kantoren en woningen? De architect van het project legt het je in detail uit. Hét huzarenstukje is misschien wel de ondergrondse parking die onder de bestaande loods gegraven wordt. Dit werfbezoek vereist het dragen van een helm, die we je ter plekke graag uitlenen. Inschrijven noodzakelijk. De wandelingen duren 45' onder leiding van een gids.

  1. Renovatie wandeling 1 - 10:30 uur
  2. Renovatie wandeling 2 - 11:30 uur
  3. Renovatie wandeling 3 - 14:00 uur

Inschrijven noodzakelijk: stuur een mailtje met de wandeling van jouw keuze. 

3. GA 21 METER DE HOOGTE IN!
Onder begeleiding mag je 21 meter mee de lucht in op de Manitou hoogtewerker. Een unieke gelegenheid om De Voorhaven in haar volle glorie te bewonderen. Prachtig zicht op de torens van Gent, het kanaal Gent-Terneuzen en natuurlijk De Voorhaven. Afhankelijk van het weer, kan de hoogte aangepast worden. Deelname is volledig op eigen risico.

4. DE VOORHAVEN ONTDEKKEN OP EIGEN TEMPO 
De Voorhaven is één van de best bewaarde 19de eeuwse havens in Europa. Aan de hand van een handig kaartje kan je op eigen tempo De Voorhaven ontdekken. Kuierend langsheen het water en de beschermde monumenten, een ideale 'lazy sunday afternoon'. Als het wat uitdagender mag, kan je ook aan de hand van een vragenlijst, De Voorhaven ontdekken.  

In de Food Village op de sokkel van LOODS 20 gezellig langs het water, vind je een bar, verschillende eetstandjes om te lunchen, en te genieten van een dessert (artisanale Italiaans schepijs van Nonno, pannekoeken, ...).

Even kijken hoe het er vorig jaar aan toe ging? Bekijk dan onze foto's online. 750 mensen kwamen toen een kijkje nemen.