DIRECTEURSWONING EN ATELIERS

Complex gebouw bestaande uit van links naar rechts: een directeurswoning zijnde een onderkelderd breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldak, een administratief gebouwtje van één travee en twee bouwlagen onder pseudo-mansardedak (nok loodrecht op de straat, pannen) en de inrijpoort tot de achterliggende werkhuizen van "shiprepairs", revisiebedrijf voor scheepsmotoren.

Volgens archiefstukken daterend van 1905 en naar ontwerp van architect Geo Henderick. Jaartal 1905 op bovendorpel deur en gevelsteen met opschrift "Architecte Geo Henderick" onder het benedenvenster van het woonhuis.

Parement van witte en groene geglazuurde baksteen met verwerking van arduin. Sokkel met arduinen boord en verder breukstenen met horizontale groene geglazuurde banden. Banden van dezelfde groene baksteen houden de vensterbogen aan en lopen over de drie gevels door. Voorts gevelversiering door middel van graffitopanelen en arduinen elementen, voornamelijk topstukken. Decoratieve gevelafwerking door gebogen lijnen en schelpvormige topstukken van verticale muurdammen. Herhaling van klokgeveltop. Vleugeldeur van woning onder gebogen afdak. Middelste gevel met smalle deur en zijlichten onder een steekboog.

Interessant volumespel voor het woonhuis dat tevens verzorgd ijzer- en houtwerk vertoont met art-nouveauinslag. Brede steekboogvormige inrijpoort met natuurstenen toog in de vorm van een boot ter bekroning van de gevelboog.

Eveneens van architect Geo Henderick.

De wat verder gelegen, twee dezelfde hoekpanden in spiegelbeeld aan weerszijden van een steegbeluik (de Assenedestraat). Volgens archiefstukken in zijn geheel daterend van 1910 en naar ontwerp van architect G. Henderick. Baksteenbouw met bepleisterde en in verschillende kleuren beschilderde voorgevels met Art Nouveau-inslag. Accent op het hoekhuis door de hoger opgaande in- en uitgezwenkte top met versmallende muurdammen. Bakstenen beluikhuizen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag met getoogde muuropeningen.

Terug naar overzicht.