Open Monumentendag 2018 zondag 9 september

OPEN MONUMENTENDAG 2018

Ook dit jaar organiseren we verschillende activiteiten. Gratis voor leden van vzw De Voorhaven en Herita-leden. Anderen betalen 5 euro/activiteit, maar dan kan je meteen gratis lid worden van vzw De Voorhaven. We houden je op de hoogte van onze plannen en voorstellen en nodigen je uit op onze activiteiten. 

WELKOM
Onze ontvangstbalie staat aan LOODS 20 (kruispunt van de Terneuzenlaan en Kopenhagenstraat). Daar beginnen alle activiteiten.

1. Microloft demonstratie in LOODS 20 - nieuwe woonvorm komt naar Gent
In de beschermde LOODS 20 bestudeert men de installatie van microlofts op het eerste verdiep. Kleine private lofts rondom een gemeenschappelijke binnenplaats met tal van gemeenschappelijk functies zoals keuken en ontspanningsruimte, een coworking space en wasplaats. In andere steden zijn jongeren er gek van, in Gent moeten we er nog even aan wennen. Wat vindt jij ervan? Kom kijken en geef je mening. Zou je hier kunnen wonen?

Vrij bezoek aan de microloft na aanmelding bij het onthaal. 

microloft

 

 

 

 

 

 

 

2. Gegidste wandeling 'VAN DE 19de NAAR DE 21ste EEUW'. 
Maak kennis met de rijke historiek van het katoengekke Gent en hoe De Voorhaven vandaag de 'place to be' wordt. Je vertrekt aan LOODS 20, waar je vooral niet mag vergeten de 'microloft' te bezoeken! Dit nieuwe woonconcept volgt de internationale trends: luxe op een kleine oppervlakte. Je paseert de gerenoveerde LOODS 22 met lofts en kantoren en loopt even langs de indrukwekkende werf van LOODS 23. Je maakt ook kennis met het recent afgewerkte nieuwbouwproject TRINITY. Allemaal voorbeelden van de 'verdichting' van het stedelijk weefsel, waarbij aagenaam wonen en werken voorop staat. Inschrijven noodzakelijk. De wandelingen duren 45' onder leiding van een gids. 

Stadsvernieuwingswandeling 1 - 11:30 uur
Stadsvernieuwingswandeling 2 - 12:30 uur
Stadsvernieuwingswandeling 3 - 14:00 uur
Stadsvernieuwingswandeling 4 - 15:30 uur

Inschrijven noodzakelijk: stuur een mailtje met de wandeling van jouw keuze. 

3. Gegidste wandeling: 'WERFBEZOEK RENOVATIE LOODS 23'
De renovatiewerken van de 19de eeuwse katoenloods LOODS 23 zijn vorig jaar gestart en zullen 2 jaar duren. Hoe maak je van dit beschermde, 19de eeuwse monument moderne kantoren en woningen? De architect of bouwheer van het project legt het je in detail uit. Hét huzarenstukje is misschien wel de ondergrondse parking die onder de bestaande loods gegraven wordt. Spijtig dat de originele bakstenen fundamenten moesten sneuvelen voor de wagens! De loods lijkt nu te zweven op ultra-dunne, nieuwe fundamenten. Dit werfbezoek vereist het dragen van een helm, die we je ter plekke graag uitlenen. Inschrijven noodzakelijk. De wandelingen duren 45' onder leiding van een gids.

Renovatie wandeling 1 - 10:30 uur - VOLZET!
Renovatie wandeling 2 - 12:00 uur
Renovatie wandeling 3 - 14:00 uur

Inschrijven noodzakelijk: stuur een mailtje met de wandeling van jouw keuze. 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. GA 21 METER DE HOOGTE IN!
Onder begeleiding mag je 21 meter mee de lucht in op de Manitou hoogtewerker. Een unieke gelegenheid om De Voorhaven in haar volle glorie te bewonderen. Prachtig zicht op de torens van Gent, het kanaal Gent-Terneuzen en natuurlijk De Voorhaven. Afhankelijk van het weer, kan de hoogte aangepast worden. Bij extreem slecht weer kan deze activiteit afgelast worden. Deelname is volledig op eigen risico.

Inschrijven niet noodzakelijk. first come, first served!

5. DE VOORHAVEN ONTDEKKEN OP EIGEN TEMPO 
De Voorhaven is één van de best bewaarde 19de eeuwse havens in Europa. Aan de hand van een handig kaartje kan je op eigen tempo De Voorhaven ontdekken. Kuierend langsheen het water en de beschermde monumenten, een ideale 'lazy sunday afternoon'. Als het wat uitdagender mag, kan je ook aan de hand van een vragenlijst, De Voorhaven ontdekken.  

terug aan LOODS 20 kan je genieten van een drankje aan onze bar en vind je verschillende eetstandjes.